کد خبر: 1295560
تاریخ انتشار: ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۰۰
مهدی مولایی

سرزمین یمن از هزاره‌های پیش از میلاد، مهد تمدن‌های بزرگی، چون سبأ، معین و حضرموت بوده‌است؛ تمدن‌هایی که شهرت آنها نه‌تنها در کشاورزی و ابریشم بلکه در مقاومت‌های شگفت‌انگیز و سلحشوری‌های سخت در برابر تهاجمات خارجی است. یمنی‌ها با سازمان‌های قبیله‌ای و سازوکار اتحاد‌های محلی قرن‌ها در برابر تهاجمات قبایل عربی و سپاهیان تمدن‌های اطراف نظیر روم ایستادگی کردند و هرگز زیر یوغ هیچ مهاجمی قرار نگرفتند. همین روحیه مبارز، زمینه‌ساز شکل‌گیری هویتی مستقل و جنگجویانه شد که بعد‌ها در تاریخ اسلام نیز نمود یافت. 
طبق نقل‌های تاریخی خالد بن ولید به همراه سپاه خود جهت دعوت مردم یمن به اسلام عازم این سرزمین شد؛ آن هم نه با زبانی مستدل، که با شمشیر‌های آخته. قبایل یمنی با اتحاد و ایستادگی خود، در برابر خالد مقاومت کرده و بدون پذیرش اسلام او را راهی مدینه کردند. چندی بعد امیرالمؤمنین علیه‌السلام با حضور در میان قبایل یمنی، با احتجاج و استدلال‌های متقن و با اقناع افکار یمنی‌ها، پرچم اسلام را برای نخستین‌بار در یمن برافراشتند. یمن از اولین سرزمین‌هایی بود که اسلام را پذیرفت؛ همانطور که پیش‌تر هم نخستین سرزمینی بود که به دعوت حضرت ابراهیم برای حج کعبه پاسخ مثبت داده‌بود. پس از پذیرش اسلام و پیوستن سرزمین یمن به قلمرو اسلام، اصحاب یمنی پیامبر و امیرالمؤمنین، خصوصاً از قبیله همدان، با سلحشوری‌و روحیه مبارزطلبانه خود تأثیر شگفتی بر سرنوشت جنگ‌ها گذاشتند. از مالک اشتر تا عمرو به حمق خزاعی و حجر بن عدی. طبق برخی نقل‌ها از مجموع ۲۳ نفر حلقه نخست تشیع پس از سقیفه، ۱۰ نفر از اهالی یمن بوده‌اند. حضور یمنی‌ها حتی خلاصه به مقاومت در برابر سقیفه نمی‌شود و تعداد قابل‌ملاحظه‌ای از شهدای کربلا نیز از شیعیانی با پیشینه یمنی بوده‌اند. 
در طول تاریخ، یمن بار‌ها در برابر تهاجمات خارجی، از جمله امپراتوری عثمانی و استعمار بریتانیا، مقاومت کرد. قبایل یمنی، با تکیه بر ساختار‌های اجتماعی منسجم و روحیه جنگ‌جویانه، بار‌ها اشغالگران را به عقب راندند. در قرن بیستم، مبارزات مردم یمن علیه استعمار بریتانیا در عدن و انقلاب ۱۹۶۲ در شمال یمن، نمونه‌های بارزی از این روحیه هستند. این مبارزات نشان داد که یمنی‌ها، حتی در برابر قدرت‌های جهانی، از پای نمی‌نشینند. مقاومت یمن در برابر تهاجمات وسیع ائتلاف سعودی در یک دهه اخیر نیز نمونه بارزی از این سلحشوری و روحیه ضداستکباری یمنی‌هاست. 
پس از ماجرای هفتم اکتبر و جنایات بی‌رحمانه رژیم صهیونیستی علیه ملت فلسطین، بار دیگر یمنی‌ها در امتداد هویت تاریخی خود و با بازیابی روحیه جنگجویانه ملی، با تمام توان حملاتی را علیه مواضع اسرائیلی آغاز کردند. این حملات حالا وارد مرحله جدیدی شده که شگفتی و غافلگیری صهیونیست‌ها را در پی داشته‌است. روز یک‌شنبه بود که در اقدامی دقیق و قاطع آسمان فرودگاه بن‌گوریون تلاویو زیر آتش موشک یمنی قرار گرفت. موشکی که برای نخستین‌بار در حملات یمنی، برخوردی موفقیت‌آمیز و آسیب‌زا به فرودگاه داشت. حالا مقامات صهیونیست پس از غافلگیری از این شجاعت و ضربه دقیق یمن، به انکار توان یمن برخاسته و انگشت اتهام به سمت ایران بلند کرده‌اند. گرچه وزارت خارجه ایران هرگونه نقش جمهوری اسلامی ایران در تصمیم‌گیری‌ها و حملات یمن را رد کرده، اما نگاهی گذرا به تاریخ پر از مقاومت و ایستادگی یمن و تحلیلی از روحیه سلحشوری مردم یمن با پشتوانه عربی و مذهب زیدی، خود گویای استقلال فکری و عملی یمن در برابر صهیونیست‌هاست. 
این نخستین شمه از شجاعت و جنگجویی یمن نیست؛ کارنامه آنها چه در تمدن‌های پیشااسلامی، چه در رشادت‌های صدر اسلام و چه در تاریخ معاصر خود، مملو است از چنین قاطعیت‌ها و مقاومت‌هایی. برادران یمنی ظاهراً وارد فاز جدیدی از مبارزه علیه رژیم منفور صهیونیستی شده‌اند؛ و جمهوری اسلامی کما‌فی‌السابق گرچه دخالتی در تصمیم‌گیری‌های مستقل کشور‌های منطقه ندارد، اما تمام‌قد از آرمان فلسطین در برابر رژیم موقت صهیونیستی خواهد ایستاد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار